уторак, 22. април 2014.

Светски дан књиге

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко 4 милиона ружа.
Године 1995. на Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светска дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум годишњице смрти Вилијема Шекспира и смрти Мигела де Сервантеса.
Иако се 23. април често наводи као датум смрти и Шекспира и Сервантеса, то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла по  грегоријанском календару, међутим тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару који је у употреби у Енглеској у то време, заправо је умро око десет дана након Сервантеса, (ово је због неслагања између два календарска система).

И у нашој школи ћемо обележити овај дан као и сваке године. У четвртак и петак сви ученици треба да донесу по једну књигу и тако стекну право да учествују у великој изложби књига која ће се одржати у понедељак 28. 4. 2014. године. Можете донети своју омиљену књигу, часопис, било шта. Такође ће се одржати изложба обележивача књига (познатије bookmarkers) које ћете сами направити.





 



Нема коментара:

Постави коментар