петак, 5. септембар 2014.

„Ја имам таленат, таленат за читање“



Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша расписује четврти по реду конкурс за најбоље читалачке дневнике на тему „Сликам и причам о јунацима из књига“. Читалачки дневници ће бити представљени у оквиру традиционалне акције „Ја имам таленат, таленат за читање“, која ће трајати од 20. маја 2014. до 10. децембра 2014. године.
На основу прочитане песме, приче, романа, бајке или басне ликовно нацртај, обоји или неком другом ликовном техником представи главне и споредне јунаке, наглашавајући њихове препознатљиве особине.
Напиши 5 до 10 реченица  о поступцима и моралним особинама ликова који су на тебе оставили утисак као позитивни или као негативни. Такође, можеш преписати из књиге део текста који најбоље описује особине јунака ког си изабрао за свој читалачки дневник.

Читалачки дневник (на почетку) треба да садржи: име и презиме ученика; назив школе; разред и име учитеља или наставника (уколико је ментор или организатор више пријављених ученика) и контакт телефон.
За свако прочитано дело, обавезно је навести основне информације о делу: наслов, ликове и аутора.
Поред општих услова потребно је испунити посебне захтеве за различите категорије учесника по разредима:

Предшколци: читају 5 по свом избору (сликовница, прича или басни) и 5 песмица

1.и 2. разред: читају 7 по свом избору (сликовница, бајки, прича или басни) и 5 песмица
3. и 4. разред: читају 10 по свом избору (сликовница, бајки, прича или басни) и 5 песмица
5. и 6. разред: читају 10 по свом избору (романа, бајки, прича или басни) и 5 песмица
7. и 8. разред: читају 10 по свом избору (романа, бајки, прича или басни) и 5 песмица
  Средњошколци: читају 10 по свом избору( романа, бајки, прича или басни) и 5 песама

Важна напомена: Поред броја прочитаних књига (обавезни задатак), вреднује се садржајност, квалитет,  лепота рукописа и ликовна обрада дневника.
Рок за предају читалачких дневника је 10. децембар 2014. године. На завршној приредби 27. 12. 2014. године биће проглашени најбољи читаоци и најбоља школа (са највише учесника). Најуспешнији читалачки дневници биће представљени на изложби. Овом приликом најбољим учесницима биће уручене дипломе и медаље, а школа победница приредиће пригодан програм.
Идеја и визија ове акције је да се повећа читаност код ученика основних и средњих школа и да да деца схвате важност књиге као огледала људског искуства.

Сајт Народне библиотеке „Стеван Сремац“ је www.nbss.rs. 

Нема коментара:

Постави коментар