субота, 15. новембар 2014.

Да ли си безбедан на улици?

Недеља од 16. до 22. новембра је Недеља посвећена безбедности у саобраћају.

Свакодневно широм света више од 3.000 људи гине, односно умире од последица саобраћајних незгода. Сваке године око 1,2 милиона људи изгуби живот у саобраћајним незгодама и око 50 милиона бива повређено. Жртве до којих доводе саобраћајне незгоде су велика траума за појединце, породице, окружење, а самим тим и друштво у целини.



Требало би да школе саме осмисле и организују активности које ће бити усмерене ка подизању компетенција ученика за безбедно понашање у саобраћају (тематски часови, одељењска заједница, ваннаставне активности, званична презентација установе, зидне новине, панои, изложбе, школски лист и слично).

Агенција за безбедност саобраћаја припремила је информације за ученике, родитеље и наставнике, као и материјале који се, уз уважавање специфичности саобраћаја у школском окружењу, могу користити за спровођење ових активности. Штампани материјали ће благовремено бити достављени свим школама, а препоручује се да одељенске старешине у тој недељи часове одељенске заједнице организују према упутствима и користећи достављене материјале.



О начину учешћа у пригодним активностима које се организују у локалној средини и плану активности можете наћи на званичној интернет страни Агенције (www.abs.gov.rs).
Уједињене нације су 2005. године усвојиле Резолуцију којом позивају на обележавање сећања на жртве саобраћајних незгода током треће недеље новембра.


Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода је 16. новембар и представља прилику да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде и мере за њихово спречавање, да се институције и друштво подсете на одговорност и истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода. У Републици Србији се овај меморијални дан традиционално обележава од 2007. године.

Нема коментара:

Постави коментар