петак, 6. март 2015.

Најчешћа питања и одговори везани за бесплатне уџбенике

1. Да ли школе прилажу документацију коју подносе родитељи, односно старатељи?
Попуњене обрасце пријава, као и приложене доказе школе чувају у својој архиви, фотокопије у документацији не морају да буду оверене.
2. Да ли је неопходна пријава пребивалишта?
Пријава пребивалишта је неопходан доказ  за све чланове домаћинства, односно за родитеље и децу, међутим, ако један од родитеља нема пријаву пребивалишта, то не значи да ученик нема право на пријаву.
3. Како се пријављују ученици који су у школској 2015/2016. години први разред?
Ученици које ће наредне школске године бити први разред, пријављиваће се приликом уписа у школу.
4. Да ли у пројекту учествују све основне школе, укључујући и школе за ученике са сметњама у развоју и школе за основно образовање одраслих?
Не односи се на школе за основно образовање одраслих.
5. Шта се сматра ниским примањима?
Појам ниска примања треба схватити условно. Сходно томе, потребно је уважити све обрасце уз које су приложени одговарајући докази и на тај начин омогућити  ученицима да буду рангирани.
6. Да ли се пријаве достављају свим родитељима без обзира на социјално-економски статус?
Да
7. Ко су чланови домаћинства: родитељи и деца или сви који живе у домаћинству ( баба, деда...) Да ли се наводе приходи само родитеља ученика или свих чланова који живе у заједничком домаћинству?
Под домаћинством, у смислу овог обрасца, сматра се породица. Дакле родитељи, старатељи и деца.
8. Да ли за све категорије морају да буду унети подаци о укупним месечним примањима домаћинства?
За све ученике, без обзира на категорију. мора да буде попуњен први део Обрасца, који обухвата податке о школи и о ученику/домаћинству. дакле, попуњава се и рубрика о месечним примањима за све категорије ученика.
9. Да ли ученици који стварују право на бесплатне уџбенике по основу више категорија заокружују једну или више категорија у Пријавном обрасцу и које документацију достављају?
За ученике који остварују право у више категорија заокружују се све категорије по основу којих остварују право и самим тим прилаже се документација за све заокружене категорије.
10. Како се пријављују породице које имају шољопривредна домаћинства? 
Породице које имају пољопривредна домаћинства пријављују се под критеријумом 1, и достављају она иста документа која достављају приликом добијања дечјег додатка, односно потврду из Катастра да поседују земљиште и потврду о томе да је њихово газдинство активно. 
11. Да ли је потребно тражити и документа која нису наведена на листи доказа у упутству?
Није потребно тражити друга документа, осим наведених.
12. Ко гарантује тачност података у рубрици укупна месечна примања? 
Родитељи, односно старатељи, уписују податке у Пријавни Образац и под моралном, материјалном и кривичном одговорношћу потписују део са изјавом да су наведени подаци потпуно тачни.
13. Шта се подразумева под категоријом 11 - ученици из социјално нестимулативних средина или остале осетљиве категорије?
То су ученици који могу да остваре право на уџбенике, при чему могу али не морају да припадају ниједној од осталих десет категорија. То су ученици из неповољног социјално-економског миљеа, међу којима могу бити припадници ромске популације из нехигијенских насеља,  друштвено маргинализованих група, становници нестимулативних руралних подручја и слично.
14. Да ли школа врши обрачун еквивалентних примања?
Не


Нема коментара:

Постави коментар