среда, 1. април 2015.

Првоаприлске шале

Првоаприлско збијање шала вуче корене из 1564. године када се почетком априла одржавао фестивал лудости зван ,,Quirinalia". Те је године француски краљ Карло IX увео нови календар по којем је почетак нове године сa 1. априла померен на 1. јануар. Они који нису следили ново правило, те су Нову годину славили по старом календару, били су исмевани и називали су их априлским будалама, што је временом прерасло у традицију.
Многи су склони тумачењима да се својеврсни ,,народни празник" појавио крајем средњег века у Европи као Дан свих луда, који је био општенародно весеље. Постоје мишљења да корени тог ,,празника" досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умели добро да се забављају смишљајући различите шале.
 

Познате смицалице

Једна од најпознатијих, која се и дан-данас често препричава, јесте Би-Би-Сијева чувена „берба шпагета” из 1957. године. Тада је у емисији вести „Панорама” објављен извештај о чудесној берби шпагета у Швајцарској, са све видео-прилогом пољопривредника који метре и метре ове тестенине скидају са дрвећа. Не само да су многи поверовали у ово чудо невиђено, него је много гледалаца звало Би-Би-Си распитујући се како да дође до саднице и како се узгаја „шпагети-дрво”.  Новинари склони шали сваком од радозналих гледалаца дали су и сасвим озбиљан одговор: „Изданак шпагета ставите у конзерву соса од парадајза и надајте се најбољем!”
 
Британски медијски див није познат само по овој шали. Првог априла 1976. астроном Патрик Мур је у разговору за радио Би-Би-Сија рекао како ће тачно у 9 часова и 47 минута тог дана доћи до јединственог положаја Плутона и Јупитера, што ће довести до поремећаја гравитације.  Слушаоцима је поручио да у том тренутку мало поскоче у месту, јер ће доживети невероватан осећај лебдења у ваздуху. Би-Би-Си је тог дана примио стотине позива слушалаца који су скакали тврдећи да су заиста остали у ваздуху дуже него иначе. Новинари су се нашалили и 1980. године када су најавили да ће чувени лондонски сат Биг Бен постати дигитални, како би ишао укорак са модерним временом. Слушаоци су побеснели, а телефон у редакцији се усијао од гомиле позива.

Извор: http://politikin-zabavnik.rs
 


Кога сте ви данас насамарили? :) 

Нема коментара:

Постави коментар