понедељак, 5. март 2018.

8. март


Међународни дан жена

Међународни дан жена је дан посвећен женама и слави се сваке године 8. марта. Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. У почетку то је била борба за гласачко право,  а најекстремније у тој борби биле су суфражеткиње.[1] Итересантно је да је Швајцарска била последња земља у Европи која је увела право гласа женама (1972).

Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња и чланица социјалистичке странке Клара Цеткин (1857-1933). Цеткинова се борила за право жена од 1889. а први пут је покренула иницијативу на међународној конференцији социјалистичких жена 1910. у народној кући у Копенхагену, која је касније постала позната као Унгдомсхусет. На тој конференцији установљен је празник, Дан жена, у знак сећања на демонстрације жена у Чикагу 8. марта 1909. године.  Прво обележавање Дана жена је било 1911. у Аустрији, Немачкој, Шварцарској и Данској. А прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914. године.

8. март је прихваћен као међународни дан жена 1917. године. Уједињене нације су од 1975. године, која је проглашена за Међународну годину жена и службено почеле обележавати Међународни дан жена.

У међувремену уведене су институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој (ноћној) смени, иста плата за исти рад, право гласа...
Жене и данас у многим земљама за исти рад који обављају и мушкарци имају мању плату!





Припремила наставница историје Јелена Ћатић




[1] Сифражеткиња (енгл. suffragette) је назив који се крајем 19. и почетком 20. века у англосаксонским земљама, а поготово у Уједињеном Краљевству користио за припаднице покрета за једнако право гласа мушкараца и жена, односно увођење женског права гласа. Израз suffragette долази од енглеске речи suffrage за право гласа.







Нема коментара:

Постави коментар